Udruga Futura poziva građane na oprez kod kupovine na raznoraznim prezentacijama na koje ih pozivaju putem telefona i obećavaju poklone. Naime, dobili smo informaciju da se posljednjih dana u Mostaru održavaju slične prezentacije, na kojima se građanima nude skupi lijekovi, masažeri, posuđe i sl. Molimo građane da dobro razmisle prije nego se odluče na takvu vrstu kupovine. Sve one koji su možda već potpisali ugovor o kupovini i žele odustati upućujemo da iskoriste svoje potrošačko pravo i u pisanoj formi, u roku 15 dana, pošalju obavještenje da žele raskinuti ugovor. Napominjemo da nemate obvezu navoditi razloge za raskid ugovora.

Evo što morate znati prije nego se odlučite na takav vid kupovine:

1. Ugovori zaključeni izvan poslovnih prostorija su ugovori na osnovu kojih trgovac prodaje robu ili usluge potrošaču i koji se zaključuju:

a) u toku poslovnog putovanja trgovca, izvan njegovih poslovnih prostorija;
b) u toku posjete trgovca kući potrošača ili njegovom radnom mjestu kada se ta posjeta ne dešava na zahtjev potrošača;
c) kao rezultat neočekivanog pristupa trgovca potrošaču u sredstvima javnog prevoza ili na bilo kojem drugom javnom mjestu.

2. U slučaju ugovora zaključenih izvan poslovnih prostorija, trgovac je obavezan da da potrošačima pisano obavještenje o njihovom pravu da raskinu ugovor zajedno sa imenom i adresom lica kojem se raskid upućuje.

3. Potrošač ima pravo da ne prihvati posljedice ugovora na način da pošalje pisano obavještenje trgovcu u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora.

4. Potrošač nije obavezan da navede bilo koji razlog za raskid ugovora niti da plati bilo kakve troškove ili naknadu u vezi s tim. Potrošač je jedino obavezan da plati troškove vraćanja proizvoda.

5. Kada potrošač iskoristi svoje pravo da raskine ugovor, trgovac je dužan da izvrši povrat novca uplaćenog za proizvod bez odlaganja u roku od 15 dana od dana kada je primio obavještenje o raskidu ugovora.

Sve navedeno je propisano Zakonom o zaštiti potrošača BiH. Pravo da se bez obrazloženja odustane od ugovora u roku od 15 dana je predviđeno upravo iz razloga jer se radi o rizičnoj kupovini. Napominjemo, zahtjev za raskid ugovora uvijek šaljite preporučenom poštom i sačuvajte odrezak na kojem se vidi adresa i datum slanja.
Budite oprezni! Pazite što kupujete i potpisujete!
Pozivamo nadležne institucije da se uključe i provjere tko sve radi ovakve vrste prezentacija budući da se nude vrlo skupi proizvodi, pa čak i lijekovi, a da se sve više govori o prevarama potrošača.